Welke behandeling moet ik kiezen?

Op deze vraag bestaat geen simpel antwoord. Het beste antwoord is dat het van persoon tot persoon verschilt. Toch kan het lastig zijn voor sporters om te bepalen welke hulp voor hen het meeste geschikt is. Het is dan ook van belang dat ze zich goed laten informeren over het aanbod. De huisarts/sportarts kan de sporter hierin vaak de weg wijzen. Een sporter of begeleider kan via deze website ook een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. In dit gesprek kan worden vastgesteld of er sprake is van een eetprobleem en krijgt u een advies over een passende aanpak of behandeling door sportdiëtisten en therapeuten die niet alleen kennis hebben van eetstoornissen, maar ook beschikken over expertise op het gebied van topsport. Komt het uiteindelijk aan op een keuze voor een specifieke behandelaar en behandelvorm, dan is de sporter zelf degene die de doorslag geeft; die voelt immers het beste aan welke hulpverlening én hulpverlener wel en niet bij hem passen.

Bewust door gesprekken

“Als ik goed presteerde, dan was er altijd invloed van buitenaf. Het was nooit: ik had goed gezwommen. Nee, de tegenstanders waren niet goed. Ik haalde mijn eigen prestatie constant naar beneden. Ik was misschien tien minuten na een wedstrijd gelukkig, blij, tevreden en trots op mezelf en daarna had ik weer iets gevonden om mezelf ongelukkig te maken. Dat stukje is altijd wel aanwezig geweest. Het is denk ik een stuk onzekerheid, hoe je tegen jezelf aankijkt. En daar heeft eten toch wel invloed op. Want eten heeft effect op het lichaam en het lichaam, daar draait veel om: hoe zie je eruit. Hoe zien andere mensen je vooral. Dát vooral: hoe denken andere mensen over mij. Ik dacht altijd voor een ander en dan altijd negatief. Daar ben ik me door de gesprekken wel bewust van geworden.”

(Een topzwemster)