Als begeleider let je erop dat je sporters gezond leven. Een verantwoorde voeding maakt daar vanzelfsprekend deel van uit. Daarmee voorzien we ons lichaam van alle voedingsstoffen en energie die we nodig hebben om lichamelijke prestaties te kunnen leveren en ziekten te voorkomen. Een goede sportvoeding is dan ook een van de belangrijkste bepalende factoren voor sportprestaties. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je zelf over enige basiskennis op dit gebied beschikt. Klik hier voor enkele tips over gezonde sportvoeding.
Geen dieet maar een voedingspatroon
“Het omslagpunt was voor mij, dat ik op mijn twintigste jaar vrijwillig naar een diëtiste ging. Precies de zoveelste. Zij was de eerste die mij duidelijk kon maken dat je minimaal dat en dat moest eten op een dag om gezond te leven. Dat je voldoende brandstof nodig had om te functioneren. Geen dieet was het maar een voedingspatroon. Het klinkt heel simpel en logisch en dat is het ook. Het werkte voor mij. Gewoon netjes eten wat je moet eten en niet denken aan wat allemaal niet mag. Ik viel er gigantisch van af. (…) Ik was om, al duurde het nog wel aardig wat jaren tot ik kon zeggen dat ik geen eetverslaving meer had.”(Susanne Beerepoot-Kappetein)
Daarnaast is het van belang dat ook de rest van het begeleidingsteam en de sporters over voldoende kennis beschikken. Voorlichting hierover, bijvoorbeeld door eens een sportdiëtist uit te nodigen, kan hierbij behulpzaam zijn.
Ten slotte kun je gezond eet- en drinkgedrag stimuleren door ervoor te zorgen dat de sporters verantwoorde maaltijden en tussendoortjes ter beschikking staan, zeker wanneer er getraind wordt rond de reguliere etenstijden van de sporters thuis.
Maar wij zeggen ook…
“Ik snap wel dat veel trainers nu zullen denken: ‘Maar wij zeggen ook juist dat ze goed moeten eten.’ Ja, als je vervolgens bij de volgende weegschaalmeting afgerekend wordt op een paar ons. Dan werkt dat stimuleren tot eten dus zeker niet.”(Susanne Beerepoot-Kappetein)