Preventie

Eetstoornissen voorkomen: wat kunnen begeleiders doen?

Of iemand een eetstoornis krijgt of niet, hangt meestal af van een combinatie van factoren. Enerzijds heeft het te maken met karakter en persoonlijkheid, aan de andere kant met de omgeving, opvoeding en specifieke gebeurtenissen. Voor een sporter spelen blessures en andere sportieve tegenslagen soms ook een rol. Het is niet zeker dat iemand die gevoelig is voor het ontwikkelen van een eetstoornis, daadwerkelijk een eetstoornis krijgt, maar het risico daarop is wel groter.
Het is belangrijk om je als begeleider bewust te zijn van de risicofactoren en je eigen invloed. Want als het eetgedrag van een sporter eenmaal problematisch is, is het moeilijk dat weer te normaliseren. Niet zelden leidt juist het problematische eetgedrag aanvankelijk immers tot succes. De voldoening van de eerste paar kilo’s eraf, de complimenten in de beginperiode, de prestaties die echt beter worden en het gevoel van controle: het zijn allemaal factoren die ertoe leiden dat de sporter doorgaat met lijnen. Verder op weg naar de ontwikkeling van een heuse eetstoornis.

In dit onderdeel lees je welke factoren het risico op eetstoornissen vergroten en welke invloed je hebt als begeleider van sporters.